Elämänpuu – merkitys

Elämänpuu – merkitys

Kestävä, vahva ja kaunis – puut voivat elää satoja tai jopa tuhansia vuosia. Ei ole siis yllätys, että nämä mahtavat kasvit ovat löytäneet tiensä kansanperinteisiin, kulttuuriin ja jopa uskontoon, joissa ne edustavat positiivista symbolia, jonka merkitys on sekä kiehtova että samaistuttava. Aivan kuten nämä muinaiset symbolitkin, elämänpuu koru voi tarkoittaa monia asioita. Nykyään useimmat meistä käyttävät sitä symboloimaan perhesiteiden syviä juuria ja jatkuvaa kasvua. Elämänpuu-symbolista on useita versioita, mutta niiden kaikkien käsittelyyn vaadittaisiin jo paksu kirja; tässä tutustumme muutamaan parhaiten tunnettuun ja rakastetuimpaan merkitykseen.

Kelttiläinen elämänpuu

Muinaisille kelttiläisille elämänpuu toimi tärkeänä symbolina. Tämä Crann Bethadh -nimellä tunnettu kaunis design edusti kaikkien luonnollisen maailman asioiden tasapainoa, harmoniaa ja yhteyttä toisiinsa. Symboli on syntynyt noin 2 000 vuotta ennen nykyaikaa, ja sitä on esiintynyt Pronssikauden kaiverruksissa, jotka taas on tehty noin 1 000 vuotta ennen kelttiläisen kulttuurin aikaa. Useimmat tutkijat ovat samaa mieltä, että keltit ottivat omakseen ja mukauttivat elämänpuusymbolin muinaisnorjalaisen version omaan käyttöönsä. Vielä tänäkin päivänä suosittu symboli esittää puuta, jossa on ympyrä, usein juuria ja haaroja, jotka näyttävät yhdistyvän ihastuttavalla, yhtenevällä tavalla. Nykyaikaisissa versioissa korvataan usein solmukohdat perheenjäsenten nimillä, mikä tekee muinaisesta symbolista entistä merkityksellisemmän.

Uskomatonta kyllä, elämänpuu oli tuhansia vuosia sitten eläneille kelteille enemmänkin kuin pelkkä koriste-elementti. Kun uusia siirtokuntia muodostettiin, yksittäinen puu jätettiin kunkin aukean keskelle. Tämä puu toimi tärkeänä kokoontumispaikkana tarjoten samalla varjoa ja kauneutta. Puun ympärillä pyörivien lintujen ja eläinten takia se nähtiin tärkeänä asiana – kirjaimellisesti elämänpuuna. Varhaiset keltit myös uskoivat, että näissä puissa oli erityisiä voimia. Tämän takia elämänpuu oli pakollinen lähes jokaisessa yhteisössä. Näiden puiden vaurioittaminen oli rikos, ja sota-aikana heimot juhlistivat voittoaan kaatamalla vastapuolen yhteisön elämänpuun.

Elämänpuusymboli

Kelttiläisessä ja monissa muissakin kulttuureissa elämänpuun pääasiallinen merkitys on se, että se yhdistää kaikkea elävää. Syvällä maassa puiden juuret yhdistyvät toisiinsa ja toisten kasvien juuriin; metsän latvustossa oksat yhdistyvät tavalla, joka tarjoaa suojaa ja varjoa linnuille, eläimille ja muille metsämaassa kasvaville kasveille. Yksittäinen puu saattaa toimia kotina maahan kaivautuville eläimille, ahkerille maaoraville ja oraville sekä värikkäille laululinnuille tarjoten samalla hedelmiä tai pähkinöitä ja varjoa ohi kulkeville matkaajille.

Koska puunrunko nousee puunjuurista tukien samalla oksia, sen katsotaan usein olevan taivaan, maan ja alamaailman yhdistävä tekijä. Muinaiset keltit uskoivat, että heidän jumalansa käyttävät puuta helpottaakseen ihmisten ja henkiolentojen ja muiden elämänmuotojen välistä kommunikointia.

Hengellisen merkityksensä lisäksi elämänpuu symbolisoi pitkäikäisyyttä, viisautta ja vahvuutta. Se toimi myös uudelleensyntymisen symbolina, koska se pystyy pudottamaan vanhat lehdet syksyn lopussa ennen kuin se viettää talven lehdettömässä horroksessa, minkä jälkeen siihen versoaa uudet lehdet kevään tullessa. Perheen symbolina elämänpuu liittää menneet, nykyiset ja tulevat sukupolvet kauniilla, näkyvällä tavalla.

Ei ole ihme, että nykyään elämän puu on yksi maailman suosituimmista symboleista. Kaikkiin versioihin liitetään positiivinen energia, jatkuvuus, harmonia ja tasapaino. Olipa esitystapana rannekoru tai elämänpuu riipus, se on yksi merkityksellisimmistä ja ikonisimmista saatavilla olevista korudesigneista.Sivuston tekijänoikeudet © 2020 kuuluvat Nimikoruni-sivustolle. Kaikki oikeudet pidätetään.